De Perfecte Buren: Maandelijkse blog

De Perfecte Buren

Er zijn al aardig wat essays, columns, en liedjes geschreven over het verschil tussen Belgen en Nederlanders. Er zijn zelfs hele wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de reden dat twee buurlanden zo kunnen verschillen qua mentaliteit.

Natuurlijk begeef ik me op glad ijs met het schrijven van dit stukje voor een ‘Nederlandse-Vlaamse boekenclub’ die zich dan wellicht ‘De Perfecte Buren’ noemen, maar voor hoe lang? Het leek mij dus handiger als ik uitspraken gebruik die de Belgen zelf beweren over Nederlanders, en visa versa.

‘Anders dan Nederlanders hebben Belgen hun hart niet op de tong, dat past niet binnen onze cultuur. Daarom denken Nederlanders: ‘Ach wat een bescheiden, schattige mensen zijn die Belgen toch. Ze spreken ons nooit tegen.’ Maar intussen denken die Belgen wel: ‘Stomme Hollander, rot toch op.’ aldus Paul Wouters, Belg en filosoof.

De mening van Belgen over Nederlanders:

Nederlanders maken niet alleen veel herrie, ze zijn ook absoluut niet diplomatiek. Als de Nederlander iets vindt, dan vindt hij/zij vooral dat het gezegd mag worden, ongeacht de consequenties. Wij Belgen zien dat als arrogant, want wij zullen pas iets zeggen, als we 100% zeker zijn van ons gelijk.
Nederlanders roepen vaak maar wat. Gewoon omdat het kan.
De Nederlandse keuken is om te janken. ‘Hollandse pot’ is het resultaat van het karakter van de Nederlander. Ze zijn te gierig om te koken met dure ingrediënten, en te lui om lang in de keuken te staan.
Nederlanders zijn van de ‘regeltjes’. Om gek van te worden. Wij Belgen doen wat juist is, niet wat de regels voorschrijven. Wij hebben ook minder regels. Nederlanders laten zich leiden door ‘de algemeen geaccepteerde formele regels’ en leggen die aan anderen op. ‘Zo hoort het nou eenmaal’ is een typische burgertruttige Nederlandse uitspraak.

Die regeldrang is wel tegenstrijdig, want Nederlanders hebben helemaal geen respect voor hiërarchie, en communiceren met iedereen informeel. Ze zijn direct, en zelfs bot. Was lui al genoemd?

Nederlanders over de Belgen:

Nederlanders vinden Belgen over het algemeen een zachtaardig en vriendelijk volk. Wel lijken ze iets achter te lopen, ze zijn een beetje ouderwets, en lijken soms wat onderdanig. Zeker wat gezag betreft. Belgen leren van jongs af aan dat je ‘automatisch’ respect moet hebben voor autoriteiten zoals meesters en juffen, doctoren, en eigenlijk iedereen die hoger op de ladder staat dan zij. Dat betekent ‘automatisch’ dat als de Belg hoger staat qua rang, er respect wordt verwacht van de andere kant. Nederlanders vinden Belgen vaak grappig en geestig. Het taaltje doet al veel. Belgen houden van lekker en overdadig eten. Ze nemen veel en lange pauzes voor het eten, en wij Nederlanders vinden dat eigenlijk best wel verspilling van tijd. De gemiddelde Nederlander vindt ‘de Belg’ weinig ballen hebben. Ze geven zelden een weerwoord. Belgen zijn ruimhartig, en zeer beleefd, maar ook wantrouwig. Eer je bij een Belg thuis wordt uitgenodigd, is daar aardig wat geduld aan te pas gekomen. Belgen zijn niet bepaald commercieel. Dat is logisch, want als ze eerst de kat uit de boom moeten kijken eer ze antwoord geven, wantrouwend zijn, en niet gelijk reageren is een commerciële kans meestal allang verkeken. De Belg gaat bij een ‘te directe benadering’ gelijk op de rem.

Daarentegen gunt de Belg een andere Belg veel. De Belg weet namelijk dat je met stroop vliegen vangt, en zal dus nooit een botte bijl in een andere Belg zetten. De Belg vertrouwt een Belg, en heel af en toe een Nederlander. Ik ben één van die gelukkige Nederlanders. Ik mag tot nog toe stukjes schrijven voor mijn ‘Perfecte Buren’. Hopelijk straks ook nog …

Ik wens alle dames en heren van ‘de Perfecte Buren’ en hun lezers, schrijvers, en overige medewerkers nog een hele lange en vreedzame voortzetting. Lang leve De Perfecte Buren! Vierwerf Hoera! (Nederlands: driewerf …)

Suzanna Esther