So You Think You Can Write

Geachte heer De Mol – Beste John,

Hierbij stel ik een geweldig nieuw programmaformat voor.

So You Think You Can Write!

Het is natuurlijk niet helemaal nieuw, maar wel uniek. Het lijkt in wezen op ‘So You Can Do Whatever The Fuck’ maar toch heeft het een hele andere dynamiek.

Eigenlijk heeft het geen dynamiek, want in mijn voorstel komen meerdere kandidaten op het toneel, die zich allen blindstaren op een beeldscherm. Het publiek zal doodstil moeten zitten, anders kunnen de kandidaten zich niet concentreren. Schrijven vereist nou eenmaal rust, reinheid en vooral veel stilte. Heel veel tijd ook. Het programma duurt daardoor vrij lang, misschien zelfs wel enkele maanden.
Dat is natuurlijk geheel in uw voordeel, omdat u alle afleveringen over jaren kunt uitspreiden. Voor achtergrondmuziek, danseressen, licht- en geluideffecten heeft u geen budget nodig. Hoogstens een klein budget voor wijn, bier, water, koffie, sigaretten, en eventueel borrelnoten.

Voor het kijkcijferpubliek is het lokmiddel vooral de mimiek van alle kandidaten tijdens hun worsteling met het manuscript. Het is enig en vooral vermakelijk te zien hoe alle schrijvers zuchten, steunen, vloeken en tieren. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat één van de kandidaten bruusk zijn stoel omgooit, het beeldscherm in diggelen mept, maar ook is er de mogelijkheid dat een kandidaat gaat ijsberen op het toneel, terwijl er geniale teksten worden gedeclameerd.

Het lijkt mij een voltreffer qua kijkcijfers!

Ik stel voor dat de jury bestaat uit Gordon, Michel van Egmond, en Maxima. Geen idee waarom, maar dat roepen mensen die hier nu even aanwezig zijn.

Verder is de hoofdprijs een boottocht met de Zonnebloem, waar familie en vrienden van de winnaar natuurlijk ook op mee mogen varen.

Vanzelfsprekend wordt het overwinnaarsfeest uitbundig gevierd met bier, sherry, en port vergezeld door blokjes kaas, plakjes worst, en pepsels. Van deze happening wordt natuurlijk ook live verslag gedaan worden. Nog méér kijkers!

Verder wordt het winnende manuscript natuurlijk volgens de POD methode uitgegeven.

Ik hoor graag uw enthousiaste reactie,

In grote afwachting,

Suzanna Esther

P.S. De royalty’s zijn natuurlijk voor mij!