ES & Co: Tis feest

Mijn besluit staat vast.

Al sinds enkele jaren merk ik een enorme weerzin tegen alle zogenaamde feestdagen.

De hele toestand rondom die gast die 5 december zogenaamd jarig is – ik krijg zijn naam niet eens meer uit mijn strot – komt me mijn neus uit.

Ooit vierde ik het met mijn kinderen en maakte er een mooi theaterstukje van. Inmiddels voel ik een enorme weerstand bij de eerste pepernoot die in de supermarkt ligt.

Halloween, sint Maarten, ‘die gast met die mijter’ en zijn ‘schoorsteengasten’, kerst met al zijn commercie, familiedilemma’s en zelfs verjaardagen zijn niks anders dan het verhullen van ons eigen authentieke zelf.

Halloween is een uit Amerika overgewaaid gat in de markt en de kerstgedachte is overgenomen door multinationals. Zij verleiden ons tot aankopen en voedselvoorraden waar we enkele maanden van hadden kunnen freewheelen.

Iedereen ziet op tegen alle familieperikelen – bij wie, waar, wat – en de gevolgen: jaloezie bij schoonouders, vrienden en buren als we knopen doorhakken waar zij buiten staan.

Verjaardagen vieren we om te voorkomen dat we ons sneu voelen, niet omdat we het leuk vinden om gebak, frisdrank en chips in te slaan om vervolgens ‘pootjes’ te geven.

Al deze ‘tradities’ ontslaan ons van zelfinitiatief, creativiteit en een eigen wil! Oftewel, ik ben er klaar mee!

Vanaf nu vier ik mijn eigen feestjes.

Morgen is bijvoorbeeld ‘het grote ontbijtfeest’. De jongens weten het nog niet, maar vandaag starten de voorbereidingen voor een gezamenlijk ontbijt, elf uur op zondagmorgen, hetgeen sinds enkele jaren niet meer is voorgekomen.

Vanmiddag vier ik een klein minifeestje, het ‘Esther is bijna klaar met manuscript ‘Wervelstorm in Oklahoma’ mijlpaaltje. Een klein flesje champagne ligt al te chillen in de ijskast.

Van de week volgen er nog meer leuke evenementen, die ik zo gauw niet kan verzinnen. Maar reken er maar op dat het feestelijk wordt.

De kerst sla ik dit jaar over. Althans, in zijn huidige vorm. Misschien geef ik mezelf een zonnige vakantie cadeau. Of ik zet een opblaaszwembad in de kamer, gooi de thermostaat omhoog en sla enkele flessen Piña Colada in.

‘Essies Midwinter Pool Party!’.