Es & Co: Koud hé?

Het koude winterweer heeft heel Nederland in zijn ijskoude klauwen en het is stil op straat. Alleen personen verkleed als Eskimo wagen zich naar buiten, en tussen de muts en hoog opgetrokken sjaal zijn enkel pijnlijk vertrokken gezichten zichtbaar; de ogen tot spleetjes geknepen tegen de snijdende wind.
Toch heeft dit winterse weer veel voordelen. Mits goed ingepakt, zowel buiten als binnen.

– Eindelijk kan ik alle winterse aankopen in één keer dragen. Sjaals, mutsen, handschoenen; ik heb een enorme collectie en sinds enkele dagen hoef ik niet te kiezen. Drie sjaals, één om gaten tussen jas en onderkleding op te vullen, één rond nek en één rond gezicht en hoofd. Oorwarmers over de muts, twee paar handschoenen, en ik draag mijn allerlelijkste laarzen, maar mooi wel de warmste.

– Bij de meeste vrouwen van boven de vijftig is de ‘interne’ thermostaat op hol; oftewel we hebben het altijd snoeiheet. Met dit weer is de continuele oververhitting een uitkomst. Mijn thermostaat – die van mijn huis dan – staat op 18,5 graden en het is heerlijk binnen. Boven staat er geen verwarming aan. Slapen onder twee dekbedden met nog net niet het raam open, is heerlijk toeven; geen uit bed hangende ledematen om af te koelen, geen nachtelijk ontwaken om alle dekens van me af te smijten om vervolgens tien minuten met wijdopen ogen af te liggen koelen. Nope. Ik slaap als een blok, negen uur achter elkaar en het is heerlijk. Ook het opstaan om in mijn blote kont te gaan plassen – geen toilet boven – omarm ik en de wandeling naar beneden voelt als een lekker verfrissend intermezzo voor ik weer onder de dekbedden kruip.

– Nou heb ik blijkbaar even ‘last’ van een soort bacteriële ontsteking in mijn kaak, maar nou had ik dus bedacht dat als ik buiten loop met wijdopen mond, de bacteriën vast wel het loodje leggen. Fikse kou legt namelijk alle minuscule organismen plat. Ze gaan niet dood maar ze bevriezen als het ware, waardoor ze zich niet kunnen vermenigvuldigen. Virussen, schimmels, en alle anderen zoïden houden niet van extreme kou.

– Verder schijnt dit weer perfect te zijn om af te vallen. Nou is het niet mijn prioriteit, maar ik wilde jullie deze info niet onthouden.
Door de kou – mits je naar buiten gaat – verbrandt je lichaam dubbel zo veel energie, dus kun je jezelf helemaal volproppen met allerlei heerlijkheden zonder noemenswaardige schade. Door diezelfde kaakontsteking kan ik niet goed eten, maar zit ik inmiddels wél aan mijn derde chocolademelk met slagroom. Boeien.

– Verder is het natuurlijk een goed excuus om lekker thuis te blijven; boeken lezen, flauwe columns schrijven, Netflixen of eigenlijk zo’n beetje alles wat je binnen kunt doen; geen boodschappen doen, restjes eten en dat allemaal zonder schuldgevoel. Het is gewoon veels té koud buiten.

Mochten jullie nog andere voordelen zien, dan hoor ik het graag.