ES & Co: Goed spul (1)

5.50u. Ik word gewekt door het alarm van mijn telefoon en twijfel of ik hem op repeat zal zetten. Toch maar niet. Snel swipe ik het geluid uit om mijn partner niet wakker te maken. Met enige tegenzin stap ik uit bed en onder de douche.
‘Wat krijg jij een ouwe kop, zeg.’ Mijn spiegelbeeld is zoals gewoonlijk weer erg complimenteus.
‘Nee, jij trekt volle zalen,’ sis ik terug. Ze heeft geen ongelijk. De kreukels in mijn gezicht verdwijnen pas in de loop van de ochtend en de eens zo schattige lachrimpeltjes blijven ook hardnekkig aanwezig als ik mijn neutrale werkblik opzet. Om mijn goede humeur te behouden laat ik de weegschaal vandaag met rust. In de keuken flikker ik bevroren fruit samen met wat magere kwark in de blender. Een voorraad pillen ligt op het aanrecht te wachten. Vitamine C, B en E. Verder nog drie nagel- haar- en huidtabletten en een paar glucosamine kanjers. Dit alles word weggespoeld met groene thee. En passant brand ik mijn mond.  ‘Godgloeiendegloeiende!’ Ja, ik vloek ladylike in stilte en blus mijn tong met het geblenderde fruithapje.
Een blik op de klok vertelt mij dat ik rap weg moet. Ik ga met de fiets naar het station. Snel prop ik drie sneetjes speltbrood in mijn tas en ren de trap af.

Eens in de zoveel tijd heb ik een gezondheidsmanie-aanval. Meestal na een periode van teveel wijn, teveel sigaretten, teveel bankhangen en teveel bourgondische maaltijden. Dan zweer ik de alcohol en nicotine af, scrub mijn huid en leef gezond. Ga ik drie keer in de week sporten en laaf mijzelf aan groene thee en cafeïnevrije koffie. Salades en wok groenten zijn niet aan te slepen en de grill doet goede dienst voor vegetarische biefstukjes.
‘Heerlijk hè, deze nieuwe levensstijl!’ Roep ik dan enthousiast naar Pierken die alleen nog maar knikt.
‘Heel goed, schat. Volgens mij zie je er al een jaar jonger uit.’ Na een aantal dagen sla mee-kauwen is hij echter toe aan een kip roti van de Indo en heb ik een wijntje verdiend. Vind ik. Omdat ik zo goed bezig ben met mijn nieuwe levensstijl. Bij het derde glas kan daar best weer een peukje bij en die sportschool staat er morgen heus ook nog wel. Daarmee is het hek van de dam en val ik terug in oude gewoonten. Deze cyclus herhaalt zich zo’n zes keer per jaar.

Maar zo niet deze keer. Nu ga ik echt volhouden, heb ik mij voorgenomen. Dit voornemen loopt vooraf synchroon met de genoemde cyclus.

Op het station aangekomen veeg ik met mijn sjaal de BB-cream van mijn bezwete gezicht en trek een Metro uit de bak. De treinreis naar het ziekenhuis waar ik werk duurt precies 11 minuten en dat is net te kort om het krantje helemaal door te spitten. Ik scan de headlines en blijf hangen bij een interessant artikel: Oil pulling. Oftewel, olie trekken.  Voor mij iets totaal nieuws.
De Metro vertelt het volgende:
Oil pulling is een eeuwenoude methode om je lichaam te ontdoen van gifstoffen op een simpele en natuurlijke manier.
Deze manier van ontgiften is door de jaren heen in vergetelheid geraakt. Dr. Fedor Karach (een oncoloog uit Rusland) heeft de ontgiftingskuur weer in de belangstelling gebracht nadat hij door de kuur was genezen van een chronische bloedziekte. Oil pulling vindt zijn oorsprong in India, waar mensen deze goedkope manier van ontgiften al jaren toepassen voor verschillende aandoeningen en kwalen. Dr. Fedor Karach beweert dat oil pulling baat heeft bij een heleboel ernstige, maar ook minder ernstige kwalen.

Mijn interesse is gewekt door het artikel. Eenmaal thuisgekomen lees ik meer over dit verschijnsel en wat het met je doet.
Wittere tanden, gezonder tandvlees, dik glanzend haar, een verbetering van de huid en gewichtsafname. Kijk, dat moet ik hebben!
Oja, het helpt ook tegen hoge bloeddruk, migraine, hoge bloedsuikers, blablabla. Mijn ogen glijden vluchtig langs deze voor mij overbodige informatie, op zoek naar de werkmethode van dit mirakelse wonder.
Het blijkt heel simpel. Men neme een olie van de eerste persing, kokosolie mag ook en je stopt een eetlepel op de nuchtere maag in de mond. Nu dien je gedurende 20 minuten de olie door je mond te persen en te duwen. Indien je dit te fanatiek doet riskeer je tongkramp. Rustig trekken is dus geboden!
Na 20 minuten hebben alle bacteriën uit je mond zich gebonden aan de olie en spuug je het goedje uit. Absoluut niet doorslikken. Vanwege die bacteriën. Levensgevaarlijk! Door deze techniek reinig je je gehele lichaam waardoor diverse klachten als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Hoe gemakkelijk is dat, zeg! Ik raak enthousiast. Weg met alle dure pillen, sla en scrubzout!

Olie wordt mijn grote vriend…