Blog: Over vissen en aanhaken

Om als ‘newbie auteur’ een plek te verwerven in de boekenwereld is best een hele klus. In principe ben ik één van de velen die vissen in dezelfde vijver, en pas als je heel bijzonder aas gebruikt, heb je misschien beet. De boeken die goed aanslaan, vallen vaak precies in een thema dat in de maatschappij leeft; buiten Scandinavische thrillerschrijvers dan, maar misschien hebben die ook wel een thema? Een somber, luguber en duister thema…

Mijn boek de Stem heeft geen overduidelijk thema. In principe ben ik een generalist; ik weet veel van alles. Mijn nieuwsgierigheid drijft mij; van politiek naar wetenschap, psychologie en maatschappij, biologie en onderzoek, processen en patronen etc…

Toch zitten in de Stem enkele thema’s die ik heel belangrijk vind. Zo raakt het verhaal aan de onderste regionen van de werkwereld, waar ik heel kort (gelukkig…) even kennis mee heb mogen maken. Banen als callcentermedewerker, verkoper in de detailhandel, promotiemedewerker en dergelijke betalen zo slecht dat je er niet van kunt leven. Toch is ongeveer 30% van de werkenden – het merendeel schoolverlaters, maar vooral 40-plussers en herintreders – afhankelijk van een loon dat niet boven het wettelijk vastgestelde minimum uitkomt. Dat minimumloon is gemiddeld minder dan een ‘schoonmaker’ zwart verdient. Nog steeds worden mij af en toe aantrekkelijk ogende banen aangeboden. Functie eisen zoals vloeiend Frans, Engels en Duits, kennis van informatica, perfect ABN, flexibel kunnen schakelen (oftewel werken ’s nachts en in het weekend) met een uurloon van 9,00 euro bruto.

Het thema dat ook in de Stem speelt, is gerelateerd aan de op handen zijnde Sleepwet. ‘Alle informatie over iedereen zal overal en voor iedereen toegankelijk zijn.’ Veel mensen zijn tegen de Sleepwet, maar vergeten dat het lekken van persoonlijke informatie al jaren aan de gang is. We zijn er zelf verantwoordelijk voor. Alle online formulieren die we invullen, of persoonlijke informatie die wij telefonisch mededelen aan bedrijven worden in systemen ingevuld, en vaak voor hele andere doeleinden gebruikt dan wij weten.

Nog een thema in de Stem is #metoo. Met name op de werkvloer. De kern van het thema #metoo draait vaak om machtsverhoudingen, waar degene met macht misbruik ‘kan’ maken van degene die ‘afhankelijk’ is van de machthebber.

Een belangrijk thema is depressie. Een groot deel van de Nederlanders lijdt aan somberheid en/of angstgerelateerde problematiek. Wij Nederlanders (Europeanen) zijn grootverbruikers van antidepressiva en ‘pammetjes’. Als je bedenkt dat een groot deel van de Nederlanders ’s morgens in de auto stapt – in principe onder de ‘drugs’ – en de hele dag belangrijke werkzaamheden uitvoert onder invloed van ‘chemicaliën’ is het verbazingwekkend dat er niet veel meer ongelukken gebeuren.

Het algehele thema is dromen. We dromen van een beter leven, verandering, de lotto winnen…

In de Stem komen dromen uit, maar sommige niet…