Blog: De Uitdaging

Enkele weken terug schreef ik een stuk waarin ik aangaf dat de inspiratie voor de Stem voor een deel gebaseerd was op twee van mijn favoriete films. Dat is wat kort door de bocht natuurlijk. De films hebben in geen enkel opzicht bijgedragen aan mijn verhaal, wél de onderliggende thema’s, die voor mij heel belangrijk zijn. Verandering en vrijheid.

De onderliggende ‘boodschap’ is misschien alleen voor mij ‘voelbaar’. Inspiratie is vaak een onbewust proces, en als dat op een gegeven moment tot uiting komt, is zelfs ‘de geïnspireerde’ verrast over het resultaat.
In het boek zitten kleine persoonlijke grapjes, misschien zelfs wel enkele ‘evil twists’ die door niemand anders dan ikzelf, ooit achterhaald kunnen worden. Tenzij ik ze deel met anderen.

De hele ‘aanleiding’ voor het boek is eigenlijk heel simpel. Geen diepzinnige reden, of een roeping om een specifiek verhaal te vertellen. Dat kwam er onderweg pas bij, waardoor ik elke dag verrast werd met wat mijn personages allemaal bekokstoofden.

Nee, de basis voor de Stem is gelegd in een moment van verveling. Terwijl ik bezig was met redactie op mijn eerste boek, wat een heel langdradig proces bleek (dit omdat het heen en weer zenden van notities nogal traag verliep) zat ik wat te scrollen op Pinterest.  Als beelddenker ben ik gek op plaatjes kijken, en grappige quotes verzamelen doe ik daar ook vaak. Omdat elke app die ik op mijn fone heb via google vaak al weet waar mijn interesses liggen, kreeg ik algauw schrijverstips.

Mijn oog viel op een post: ‘Volgens mij heeft niemand ooit een boek geschreven waar het hoofdpersonage verliefd wordt op de schrijver?’

Dat was het. De uitdaging. Ik ben gelijk begonnen met schrijven, en zo is de Stem begonnen. Ben ik de Stem? Of ben ik Maarten? Wie zal het zeggen. In principe zit in elk personage van de Stem een stuk van mij, of misschien een deel van wat ik graag zou willen zijn, of zelfs verafschuw. Geen van de personages berust op een ‘echt’ persoon, ze zijn allen een combinatie van alles en iedereen die ik in mijn leven geobserveerd, bewonderd, verguisd, en verzonnen heb.